2016-04-20

Alla är inte som jag

Jag heter Emma och jag har troligen ADD eller ADHD. Det är ingen som tycker att det är värt att utreda mig eftersom jag i hela mitt liv varit så högfungerande. Jag har lyckats pressa ner mig själv i den där formen som samhället vill att jag ska vara i. Eller i alla fall lyckats vika in kanterna.

Det sa stopp

Det fungerade att trycka ner mig i formen ända tills för två år sedan. Då jag var 33 år gammal och klarade inte längre av att hålla ihop mig själv. Jag hamnade i en djup depression med självmordstankar och utmattning. Ett år var jag sjukskriven. Och jag funderade så mycket på vad det var för fel på mig, tills min kontakt på Försäkringskassan föreslog att det kunde vara så att jag hade ADD eller ADHD.

Att få vara jag

Jag hann bli 34 innan jag förstod att jag nog inte är som alla andra. För mig kom det som en otrolig lättnad. Det var som att den insikten förklarade så mycket. Jag vet att det inte är lika för alla andra som kommit fram till detta. Men för mig kändes det som att den insikten gav mig ett ok på att vara jag, istället för att som jag gjort under mina 34 första år – försöka vara någon annan.

Min väg

Om jag, när jag jobbar,under tre dagar presterar lika mycket som en normal människa gör på fem. Vad är det då som säger att jag, som har ett stort behov av att stänga av, inte kan få vila upp mig de två dagarna som är kvar?

Om jag tidigare hade vetat vem jag var och hur jag fungerade, om jag fått en ADD eller ADHD-diagnos, hur hade mitt liv sett ut då? Kanske hade jag tidigare förstått att det är ok att vara jag. Kanske hade jag förstått vad jag behövde för att må bra. Kanske hade jag redan tidigare vågat gå min egen väg.