2016-04-22

Annorlunda – inte sämre

En NPF-person känner nog ganska ofta att det är hen det är fel på. Så har det i alla fall varit för mig många gånger. Men bara för att jag kanske fungerar annorlunda i en del situationer, betyder inte det att det är något fel på mig. Vad är det som säger att det inte är dig det är fel på som inte kan acceptera att jag inte är som du? Här är några exempel där jag skiljer mig från andra människor.

Tankevägar

Jag tänker till exempel inte alltid som du, vilket gör att det kan vara lättare för mig att se en lösning på ett problem, att överhuvudtaget identifiera problemet som du inte ser. Ibland gör det att jag får känslan av att de flesta människor nog är rätt ointelligenta egentligen. Att det måste vara därför de inte hänger med mina tankegångar och idéer. Jag vet ju att detta inte stämmer, jag vet att det bara är jag som tänker annorlunda än du.

Ögonkontakten

Jag vet att jag förväntas ha ögonkontakt med människor jag pratar med. Jag vet att det kan uppfattas som att jag ljuger. Jag jobbar på det här så otroligt mycket. Jag försöker verkligen. Och misslyckas om och om igen.

Jag tittar bort när jag tycker att du är riktigt intressant eller när jag behöver vara extra fokuserad och kanske tänka lite extra. Jag tittar bort för att vara säker på att jag ska höra eller kunna tänka på det jag själv ska säga.

Trappor

Ett annat exempel på hur jag fungerar annorlunda jämfört med dig är trappor. Jag har precis fått förklaringen till varför de är så läskiga. En “normal” person kan utan att tänka på det automatisera sitt beteende. I en trapp betyder det alltså att hen går på autopilot. Tar det ena steget efter det andra och sätter fötterna på rätt plats.

Jag däremot är inte alls bra på det där med automatiserat beteende. Det gör att om inte jag har stenkoll på vad jag gör när jag går i en trappa. Ja, då ramlar jag. Föreställ dig då hur läskigt det är för mig att gå i en trappa bärandes på ett barn.

På eller av

Sen har vi det där med att vara på eller av. Jag saknar det där mellanläget. Antingen är jag helt inne i något och totalt fokuserad. Eller så tappar jag tråden helt. Det kan vara lite jobbigt när en till exempel sitter på tunnelbanan och helt tappar begreppet på hur långt jag åkt om jag inte hela tiden har koll på var jag är. Därför måste jag veta ordningen på stationerna och hela tiden dubbelkolla så jag inte hamnar fel.

Annorlunda – inte sämre

Att vara annorlunda behöver inte betyda sämre. Men hur mycket än samhället i ena stunden berättar hur viktigt det är att vi alla är unika och sanna mot oss själva. Lika mycket fortsätter samhället att visa att vi är fel när vi faktiskt omfamnar den vi verkligen är. Tänk om vi istället skulle kunna ta vara på alla dessa fantastiska styrkor som finns. Och anpassa samhället efter de unika individerna. Hur skulle det kunna se ut då?

Är det verkligen jätteviktigt att en skolelev inte har kepsen på sig i klassrummet, det kanske är den som gör att eleven känner sig trygg och klarar av att fokusera på sin uppgift? Och om en elev läser bättre om hen ligger på golvet under bänken istället, eftersom detta gör att eleven lättare kan stänga av alla andra intryck. Kan inte eleven få ligga där då?