2016-04-25

Jobba med styrkor

Låt oss säga att du är riktigt, riktigt usel på att sjunga. Tänk dig då att du varje dag skulle behöva jobba som sångare och om och om igen behöva gå till jobbet och misslyckas. Hur skulle det få dig att må? Skulle du då blomstra som artist och människa? Tveksamt.

Fokus på styrkorna

Genom att titta på det som en person är bra på och fokusera på att utveckla det istället för att enbart träna på och försöka rätta till de saker som är fel. Genom att hitta en persons styrkor, ta tillvara på dem och vidareutveckla dessa sidor, kan vi istället få utveckling även på de områden där personen har problematik.

Styrkor vs diagnoskriterier

Vad kan det då innebära för en NPF-person? Låt oss titta på några diagnoskriterier.

En mycket utvecklad känslighet för sensoriska upplevelser och stimuli – en person med dessa sidor kan till exempel tycka att det är jobbigt att sitta i ett stökigt klassrum eller kontorslandskap. Och faktum är att ingen mår bra av öppna kontorslandskap (svt.se). Däremot känner hen direkt om brödet är mögligt, mjölken är sur eller om det luktar brandrök. Något som skulle kunna användas till att komponera en parfym eller känna de olika smaknyanserna i ett fint vin. Hen blir helt enkelt duktigare på att lägga märke till detaljerna.

Svårt att samarbeta – men presterar desto bättre ensam, snarare en golfare än en fotbollsspelare. Behöver vi alltid arbeta tillsammans i team för att nå bästa resultatet eller kan vi låta de som är bra på något göra just detta och låta dem fokusera på sin del av jobbet?

Stor sympatisk empati – empati delas upp i två begrepp. Sympatisk/affektiv och kognitiv empati. Sympatisk/affektiv empati innebär att när jag förstår att du är ledsen eller att du berättat det för mig. Då blir jag förkrossad. Kognitiv empati innebär istället att instinktivt förstå om du sårat någon. En NPF-person kan alltså ha svårt att förstå om hen gjort något som sårat någon. Men när hen får veta detta känner hen stor empati för den utsatta personen.

Unika

Som alla andra är NPF-personer unika. Och liksom andra gäller det att hitta den enskilda personens styrkor och jobba vidare med dem. Om Kalle till exempel är fantastiskt duktig på musik så kan han utveckla även andra sidor genom musiken. Han kan lära sig att samarbeta med andra genom att spela i ett band och kommunicera sina känslor genom att skriva låttexter. Eller på en än mer basal nivå, lära sig ord genom att först sjunga dem.